Afrikkalaista sikaruttoa todettu kesysioissa Baltiassa

19.06.2017

Viron maatalousministeriön uutisten mukaan kesäkuussa on todettu afrikkalaista sikaruttoa kolmessa maassa. Sekä Liettuassa että Puolassa tautia on todettu kummassakin kahdella (eli yhteensä neljällä) kotitarvesikoja pitävällä tilalla. Virossa afrikkalainen sikarutto todettiin 14.6. Pärnumaalla sijaitsevassa sikalassa, jossa oli yhteensä 3400 sikaa. Epäily afrikkalaisen sikaruton mahdollisuudesta heräsi, kun eläinten kuolleisuus oli noussut merkittävästi ja 50 sikaa oli korkeassa kuumeessa. Tilan tautisuojausta on pidetty hyvänä ja komission tarkastajat ovat vierailleet tilalla helmikuussa, jolloin tilan tautisuojauksessa ei havaittu puutteita. Selvittely taudin tulosta tilalle jatkuvat.

Ukrainassa tautitapaukset ovat jatkuneet ja EU on avustanut Ukrainaa tarjoamalla mm. asiantuntija-apua sekä laboratoriotarvikkeita

Viron maatalousministeriö muistuttaa, että kesysikojen ja villisikojen väliset sekä suorat että välilliset yhteydet on estettävä taudin leviämisen ehkäisemiseksi tuotantosikoihin. Tautia esiintyy Baltian maissa laajalti villisioissa eikä taudin esiintyminen osoita laantumisen merkkejä. Jo aiempina vuosina on todettu, että taudin leviämisen riski on suurimmillaan kesäaikaan, jolloin esimerkiksi villisikapopulaatiot ovat suurimmillaan.

Suomessa sikaloiden on edelleen muistettava panostaa tautisuojaukseen: sikalaan mennnessä vaihdetaan kengät ja päällysvaatteet sekä pestään ja desinfioidaan kädet. Sikalajalkineilla ei kävellä ulkona. Sikalan työntekijöitä on syytä muistuttaa myös, että omia eväitä ei saa tuoda sikalaan.

Viron maatalousministeriön ASF-sivut (vironkieliset)

© ETT ry