Afrikkalaista sikaruttoa raportoitu Etelä-Venäjältä

12.06.2013

Venäjän raportit afrikkalaisen sikaruton esiintymisestä ovat huomattavasti vähentyneet edellisiin vuosiin verrattuna. Raportit koskevat kuitenkin vain uusia alueita, joille tartunta leviää. Tämä ei suinkaan tarkoita, että tauti olisi saatu kuriin ns. endeemisillä alueilla, eli alueilla, joiden villisikapopulaatioon tai tuotantosikoihin se on "pesiytynyt".

Mm. Meat Trade News Daily uutisoi viimeksi 30.5.2013 tilanteen maassa olevan hallitsematon. Artikkelissa arvioitiin kesän ja syksyn olevan riskialtteinta aikaa tartunnan leviämiselle tuotantosikaloihin, kun taas villisiat saavat tartunnan useimmiten myöhään keväällä tai talvella. Venäjän naapurimaista Ukrainan, Moldovan, Kazakstanin ja Latvian arvioitiin olevan akuuteimmassa riskissä tartunnan leviämiselle, koska niissä on laajalti huonosti tautisuojattua sianlihantuotantoa.

Venäjä on nyt tämän vuoden toisessa raportissaan Maailman Eläintautijärjestö OIE:lle ilmoittanut kahdeksan uutta tautitapausta kesäkuun alkupuolelta. Nämä ovat ilmenneet pienissä sikaloissa (1-966 sikaa) Voronezhin ja Rostovin alueilla Etelä-Venäjällä. Edellinen, huhtikuulla julkaistu raportti käsitteli tapauksia Pohjois-Ossetia-Alanyan alueella.

Endeemisten alueiden, kuten Moskovasta länteen sijaitsevan Tverin alueen, tilanteesta ei ole raportoitu mitään uutta. Alueen läheisyys aiheuttaa kuitenkin Euroopan Unionin jäsenmaille jatkuvan tartuntariskin esimerkiksi villisikojen, kuljetusajoneuvojen yms. välityksellä.

© ETT ry