Afrikkalaista sikaruttoa nyt myös Tšekeissä

28.06.2017

Kahdesta, kuolleena löydetystä, luonnonvaraisesta villisiasta on todettu afrikkalainen sikarutto (ASF) Tšekin tasavallassa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun ASF todetaan Tšekissä.

Villisiat löydettiin Zlínin alueelta, joka sijaitsee 300 km kaakkoon Tšekin pääkaupungista Prahasta. Toistaiseksi tautia ei ole todettu tuotantosioilla. Villisikojen löytöpaikan ympärille on perustettu 10 km valvontavyöhyke, jonka alueella kaikki sikatilat tutkitaan ASF:n varalta. Uutistoimisto Reutersin mukaan valvontavyöhykkeellä on myös 5000 tuotantosian sikala.  

Tšekki on nyt viides EU-maa, jossa afrikkalaista sikaruttoa on todettu 2000-luvulla. Tauti "hyppäsi" yhden maan eli Slovakian yli, joten on mahdollista, että tauti on siirtynyt ihmisen mukana ja päätynyt villisikoihin.

ETT haluaa muistuttaa, että virus säilyy tartuntakykyisenä useita kuukausia kuumentamattomissa sianlihatuotteissa (esim. salamit ja metwurstit), jotka on valmistettu viruksen tartuttaman eläimen lihasta. Myös sairastuneen ja kuolleen eläimen veri ja muut eritteet voivat toimia tartunnan levittäjinä. Baltian maissa ja Puolassa tautia todetaan jatkuvasti luonnonvaraisissa villisioissa ja kesäaikaan on ilmennyt uusia kesysikatapauksia, joista ETT uutisoi viime viikolla.

ASF tapaukset Euroopassa vuoden 2017 aikana (kartta: OIE). Viro ja Latvia raportoivat tämän vuoden tapaukset vasta kesäkuun jälkeen:

Eviran uutiseen aiheesta tästä linkistä.

© ETT ry