Afrikkalaista sikaruttoa nyt myös Baltian sikaloissa

06.07.2016

Evira on tiedottanut uusista ASF-tapauksista Baltian alueen sikaloissa. Virossa, Puolassa ja Liettuassa on nyt todettu tartuntaa villisikatapausten lisäksi myös pienissä tuotanto/takapihasikaloissa. Kesäaika altistaa tartunnan siirtymiselle esim. sikojen ulkoilun, sikaloiden tuuletuksen ja rehujen siirron kautta. Villisiat ovat aktiivisimmillaan kesäaikaan, ja uusia tautitapauksia ilmenee yleensä enemmän kuin talviaikaan.

Baltian tilanne jatkuu kriittisenä

Vuoden 2016 aikana kesäkuun loppuun mennessä Viro on ilmoittanut villisioissa jo 539 afrikkalaisen sikaruton taudinpurkausta. Kesäkuun lopussa tautia todettiin Virossa myös kahdessa takapihasikalassa, tapaukset ovat ensimmäiset kotisikatapaukset tänä vuonna.

Latviassa on todettu 377 villisikatapausta. Liettuassa on todettu villisikatapauksia 94 ja yksi tapaus takapihasikalassa. Puolassa on todettu afrikkalaista sikaruttoa 14 villisikatapausta ja lisäksi tauti todettiin yhdessä kaupallisessa sikalassa, jossa oli 261 sikaa.

Afrikkalainen sikarutto jatkaa leviämistään

Myös Ukraina on raportoinut viime aikoina useita pienten sikaloiden ASF-tartuntoja. Venäjällä tartunta leviää edelleen, ja raportteja on sekä villisika- että sikalatapauksista uusilta alueilta (kts. kartta):

 

ASF uhkana myös Afrikassa

Tänä vuonna uusia afr. sikaruttotapauksia on esiintynyt myös eri puolilla Afrikkaa, mm. Keniassa, Burundissa, Nigeriassa, Malissa ja Etelä-Afrikassa. Kaikki tapaukset on raportoitu tuotantosioista. Mm. Etelä-Afrikassa pelätään tartunnan leviämistä villi/pahkasikoihin, mikä saattaisi johtaa endeemiseen tilanteeseen, toistuviin taudinpurkauksiin tuotantosioilla ja tätä kautta laajempiin kaupan rajoituksiin.

© ETT ry