Afrikkalainen sikarutto ei tunne määräaikoja

16.10.2017

Maa- ja metsätalousministeriö ilmoitti viime viikolla, että sikojen ulkonapitokiellon ja siihen poikkeuksen sallivan sikojen ulkotarhojen aitaamisen määräaikaa on jatkettu 1.6.2018 saakka.

MMM:n tiedote

ETT ry muistuttaa, ettei aitaamisvaatimusta suinkaan siirretty siksi, että afrikkalaisen sikaruton (ASF) riski olisi pienentynyt. Päinvastoin riski on jatkuvasti kasvanut, kun Suomen lähialueilla – Venäjällä, Virossa ja muissa Baltian maissa – tartunta on levinnyt laajalle. Myös Suomen villisikapopulaatio on kasvanut muutamassa vuodessa n. 500 yksilöstä arviolta n. 3 500 yksilöön.

Suomen Sikayrittäjät ry (SSY) kannustaa ja tukee edelleen metsästysseuroja entistä tehokkaampaan villisian metsästykseen Suomessa.

SSY:n tiedote 15.10.2017

Aidat kuntoon!

Suomessa ulkoilevien sikojen osuus on pieni verrattuna esim. Baltian maihin, missä pienet takapihasikalat ovat yleisiä. Meillä sikoja ulkoilutetaan tiettävästi n. 5 % tuotantosikaloista. Tämä tarkoittaa lukumääräisesti n. 60 sikalaa, minkä lisäksi Suomessa on n. 200 villisikatarhaa.

ASF-viruksen leviäminen Suomen puolelle ei ole mitenkään epätodennäköistä, joten nyt on kaikin mahdollisin keinoin ehkäistävä viruksen leviäminen sikoihin. Villisikatarhojen ja ulkosikaloiden asianmukainen aitaaminen on ainut keino estää suora kontakti mahdollisesti virusta levittäviin luonnonvaraisiin villisikoihin. ASF-riski kasvaa taas kevään tullen, kun villisiat porsivat ja liikkuvat aktiivisemmin.

Huolehdithan osaltasi ajoissa, että aitaamalla estät taudin leviämisen omiin ulkoileviin eläimiisi!

© ETT ry