Älä tuo ASF-virusta Suomeen!

17.09.2018

Afrikkalaisen sikaruton (ASF) ilmeneminen viime viikkoina täysin uusilla alueilla – niin Kiinassa kuin Belgiassakin – on hyvä muistutus siitä, että tartuntaa aiheuttava virus on erittäin kestävä, eikä sen leviämiseen tarvita suoraa eläinten välistä kontaktia.

Tilanne EU:n alueella 14.9.2018: ASF on todettu uutena Belgiassa ja se jatkaa leviämistään Itä-Euroopassa. Kartta FLI, Friedrich-Loeffler-Institut

 

ASF:n leviäminen uusille alueille todennäköisintä ruokajätteen kautta

Useimmiten ASF-tartunnan leviämisen uusille alueille aiheuttaa ihminen. Vaikka ruokajätteen syöttäminen sioille (mukaan luettuna villisiat, mini- ym. harrastesiat) on kiellettyä EU:ssa, saattaa esim. ajattelemattoman  luontomatkailijan metsään jättämä eväsmakkara aiheuttaa viruksen siirtymisen villisikapopulaatioon. Varsinkin riskialueilta peräisin olevat kuumentamattomat lihatuotteet, makkarat, kinkut yms. aiheuttavat potentiaalisen tartuntariskin kaikille sioille, vaikkeivät ihmiselle olekaan vaarallisia, eikä tauti tartu ihmiseen. 

Muista: 

  • Älä tuo sian- tai villisianlihaa tai siitä valmistettuja tuotteita riskialueilta
  • Älä koskaan jätä lihapitoisia eväiden loppuja luontoon
  • Älä koskaan syötä ruuanloppuja minkäänlaisille sioille

 

Virusten leviäminen mahdollista myös rehujen välityksellä

Tietyt sioille tautia aiheuttavat virukset voivat levitä myös rehujen välityksellä. Tuoreet tutkimukset osoittavat esim. ASF-, PRRS-, PED- sekä suu- ja sorkkatautitartuntaa aiheuttavien virusten voivan säilyä tartuntakykyisinä rehuissa pitkiäkin aikoja ja kuljetusmatkoja. "Erityisesti soijajauho, lysiini, koliini ja D-vitamiini näyttävät tukevat tiettyjen virusten säilymistä", sanoo asiaa tutkinut Scott Dee (DVM, PhD, director of research, Pipestone Veterinary Service, USA).

Niiltä alueilta, joilla esiintyy eläintauteja, kuten afrikkalaista sikaruttoa, ei suositella tuotavan Suomeen kuumentamattomia rehuja, kuten heinää, säilörehua ja viljaa.

Lue Eviran tiedote tuontirehuista kotieläintiloilla 14.9.2018.

© ETT ry